Vauvanvaatteiden ABC: Miten vauvanvaatteet tulee pestä?

Blogi Vauvanvaatteiden ABC

Vauvan saapuminen maailmaan on iloinen ja jännittävä tapahtuma perheelle. Pienokaisen hoitaminen tuo mukanaan monia ilon hetkiä, mutta myös uusia haasteita ja vastuita.

Yksi tärkeä tehtävä vanhemmille on niinkin arkinen ja yksinkertainen tehtävä, kuin vauvan vaatteiden peseminen. Kyllä, luit oikein. Vauvan iho on herkkä ja altis ärsytyksille, joten oikeanlaisella pesutavalla on suuri merkitys.

Tässä artikkelissa sukelletaan tarkastelemaan vauvan vaatteiden pesua ja annamme vinkkejä pyykkipäiviin.

Luvassa on suuri tietopaketti, joten otahan itsellesi kuppi kuumaa ja koita pitää keskittymiskykysi kasassa.

Sisältö:

Miksi on tärkeää, että vauvan vaatteiden pesu on tehty oikein?

Kaikkihan meistä pesevät pyykkiä ja pitävätkin tätä tehtävää melko yksinkertaisena hommana. Mutta, vauvan vaatteiden pesuun liittyy muutama asia mitkä olisi tärkeää ottaa huomioon.

Ensinnäkin, vastasyntyneet ja pienet lapset viettävät suuren osan ajastaan makuulla, joten niiden tulisi olla puhtaita ja miellyttäviä. Vauvan iho on herkkä ja altis ärsytyksille ja likaiset vaatteet voivat aiheuttaa iho-ongelmia, kuten ihottumaa tai punoitusta.

Toisekseen, vauvan vaatteet ovat alttiina erilaisille epäpuhtauksille, kuten bakteereille ja viruksille. Pesemällä vaatteet säännöllisesti voit vähentää näiden epäpuhtauksien leviämisen riskiä ja pitää vauvan terveenä.

Ja tietysti ihan pienien vauvojen kanssa puklut ja kakkatahrat ovat arkipäivää, joten vaatteita tulee pestyä paljon.

Vauvan vaatteiden pesun perusteet

1. Pyykin erottelu

Vauvan vaatteiden erottelusta talouden muusta pyykistä on käyty paljon keskustelua ja aihe jakaa mielipiteitä. Kuitenkin meidän näkökulma tähän on, että jos peset taloutesi kaiken pyykin hajusteettomilla Sensitive -pesuaineilla, vauvan pyykkiä ei tarvitse lajitella erikseen.

MUTTA, jos tykkäät pestä omat vaatteesi hajusteisilla pesuaineilla ja käyttää huuhteluainetta, suosittelemme pesemään vauvan pyykin erikseen omalla hajusteettomalla pyykinpesuaineella.

Muista kuitenkin erotella erikseen ainakin kirjopyykki ja valkopyykki. Toinen vaihtoehto on toki myös hankkia värinkerääjä, jolloin voit pestä kaikkia värejä samassa koneellisessa.

Pesuaineiden valinnalla on suuri merkitys vauvan vaatteiden pesussa.

2. Pesuaineiden valinta

Pelkästään jo pesuaineiden valinnalla on iso merkitys vaatteiden pesussa. Vauvalla on erittäin herkkä iho ja se voi ärsyyntyä voimakkaista hajusteista tai kemikaaleista, joten, kun valitset pyykinpesuainetta vauvan vaatteille, on tärkeää valita hajusteeton ja hypoallergeeninen vaihtoehto.

Nykyään markkinoilla on paljon erityisesti vauvan vaatteille suunniteltuja pyykinpesuaineita, kuten Erisanilla ja LV:llä, mutta ihan minkä tahansa pesuainemerkin hajusteeton Sensitive -pesuaine on hyvä vaihtoehto.

3. Huuhteluaineen valinta

Vauvanvaatteiden pesuun ei yleisesti suositella huuhteluaineiden käyttöä, koska ne sisältävät aina ihoa ärsyttäviä kemikaaleja ja hajusteita. Lisäksi kaikki materiaalit eivät kestä huuhteluaineta, esimerkiksi elastaani, jota käytetään trikoossa.

Huuhteluaineen käyttö ei kuitenkaan ole turhaa, nimittäin silläkin on tarkoituksensa. Huuhteluaineen tarkoitus on pitää pyykki pehmeänä, auttaa värien ylläpidossa ja ehkäistä sähköistymistä.

Mutta mitä huuhteluainetta sitten kannattaa käyttää?

Käytä etikkaa huuhteluaineena. Etikka auttaa poistamaan pesuainejäämiä vaatteista, neutralisoi hajuja, auttaa säilyttämään värit vaatteissa ja tekee vaatteista pehmeämpiä.

Olen itse vannoutunut etikan suurkuluttaja. Etikka on aivan LOISTAVA aine. Pyykinpesun lisäksi käytän sitä ihan kodin siivouksessakin. Jos et ole tutustunut vielä etikan käyttöön kodin ylläpidossa, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan siihen.

Etikan saattaa haistaa märästä pyykistä pesun jälkeen, mutta jos etikka on annosteltu pesukoneeseen oikein (noin 0,5 – 1dl per koneellinen), etikan haju häviää vaatteen kuivuessa.

Kaupoissa myydään myös pyykkietikkaa, mutta oman kokemuksemme mukaan, tavallinen väkiviinaetikka toimii huuhteluaineena erinomaisesti ja on vielä huomattavasti edullisempaa kuin pyykkietikka.

Samalla kun etikka huuhtelee vaatteet, se myös puhdistaa pesukonetta. Etikka on hapanta nestettä ja se irrottaa koneesta ja putkistoista muun muassa kalkkia. Joten, jos et ole aikaisemmin käyttänyt etikkaa pyykinpesussa tai muuten säännöllisesti puhdistanut pyykinpesukonettasi ja sen putkistoja, suosittelemme ehdottomasti pesukoneen puhdistamista ennen kuin aloitat pyykkien pesun etikan kanssa.

4. Pesulämpötila

Nykypäivänä monien vaatteiden pesuohjeessa annetaan pesulämpötilaksi 40 astetta, mutta monet tahrat ja bakteerit eivät puhdistu alle 60 asteen pesussa. Kun siis hankit vauvallesi (ja toki myös itsellesi) vaatteita, kannattaa suosia sellaisia vaatteita, jotka kestävät 60 asteen pesun.

Yleisesti ottaen puuvilla kestää erittäin hyvin 60 asteen pesua, mutta kannattaa aina varmistaa vaatteen omat pesuohjeet.

5. Pesunohjeiden noudattaminen

Jokaisessa vaatteessa tulisi olla pesuohjeet, jotka kertovat, miten kyseistä vaatetta tulisi pestä. On tärkeää noudattaa näitä ohjeita tarkasti, jotta vaatteet säilyvät hyvässä kunnossa ja niiden värit pysyvät kirkkaina. Jos epäilet, voitko pestä tietyn vaatteen pesukoneessa, harkitse käsinpesua varmuuden vuoksi.

Vauvan vaatteiden pesu käsin

Vaikka suurin osa vauvan vaatteista voidaan pestä pesukoneessa, jotkin vaatteet saattavat vaatia käsinpesua. Tähän kuuluvat yleensä herkemmät vaatteet, kuten jotkin neuleet tai silkkiset vaatteet. Tässä on joitakin ohjeita vauvan vaatteiden käsinpesuun:

 1. Täytä pesuallas tai suuri kulho lämpimällä vedellä ja lisää siihen hajusteeton ja hypoallergeeninen pyykinpesuaine.
 2. Kastele vaatteet huolellisesti vedessä ja anna niiden liota muutaman minuutin ajan.
 3. Käytä pehmeää harjaa tai käsin hieromalla puhdistaaksesi lian tai tahrat.
 4. Huuhtele vaatteet huolellisesti puhtaalla vedellä useita kertoja varmistaaksesi, että pesuaine on poistettu kokonaan.
 5. Purista ylimääräinen vesi pois vaatteista ja laita vaatteet kuivumaan.
 6. Käsinpesu on erityisen hyvä vaihtoehto herkille vauvan vaatteille, mutta se voi olla aikaa vievää. Varmista, että olet varannut siihen tarpeeksi aikaa ja käytä tarvittaessa erityistä herkkien vaatteiden pesuainetta.

Villavaatteiden pesu ja hoito

Villavaatteet ovat paitsi ihanan pehmeitä myös erinomaisia lämmittäjiä kylminä päivinä. Ne ovat myös ekologisia, sillä villa on kestävä ja helposti kierrätettävä materiaali.

Mutta miten pidetään huolta näistä ihanista vaatteista?

Tuuletus

Tuuleta villavaatteita säännöllisesti ulkona raikkaassa ilmassa, mutta vältä suoraa auringonvaloa pitkäaikaisesti, jotta värit säilyvät kirkkaina.

Pakastaminen

Voit laittaa villapaidan suljetussa muovipussissa pakastimeen, mikä auttaa tappamaan mahdollisia hajuja ja pitämään sen raikkaana.

Talvella voit puhdistaa villavaatteet puhtaassa ja kuivassa lumessa tai jättää villavaatteet ulos suojaisaan paikkaan, tämä ajaa saman asian kuin pakastimessa pakastaminen.

Villavaatteiden pesu kannattaa tehdä käsin, sillä villa ei välttämättä kestä pyykinpesukoneessa pesua.

Käsinpesu

Älä pese villavaatteita pesukoneessa, sillä villalanka ei välttämättä kestä konepesua. Villavaatteiden pesua vedessä ei suositella kovin usein, sillä se voi aiheuttaa kutistumista tai muodonmuutoksia.

Toki villavaatteetkin on silloin tällöin hyvä pestä. Kun villavaatteen pesu on tarpeen, seuraathan näitä ohjeita.

 • Pese villavaatteet käsin, ellei pesulapussa anneta ohjeeksi konepesua. Käytä käsinpesussa lämmintä vettä.
 • Käytä villalle tarkoitettua pesuainetta, joka on hellävaraista ja ei vahingoita kuituja.
 • Käännä vaate nurinpäin ennen pesua.
 • Liota villavaatetta varovasti vedessä noin 5–10 minuuttia ja puristele vaatetta hellästi ja hiero tahroja varovasti käsin. Vältä kuitenkin voimakasta hankaamista tai venyttämistä.
 • Huuhtele vaate huolellisesti puhtaalla lämpimällä vedellä useita kertoja, kunnes pesuaine on kokonaan huuhtoutunut.

Kuivaus

 • Purista varoen vaatteesta vesi, mutta älä väännä vaatetta!
 • Aseta vaate kuivumaan vaakatasoon pyyhkeen päälle, jotta ylimääräinen vesi valuu pois.
 • Muotoile vaate hellästi sen alkuperäiseen muotoon, erityisesti esimerkiksi kauluksen ja hihansuiden kohdalta.
 • Kuivata villavaate tasaisella alustalla pois suorasta auringonvalosta ja lämmönlähteistä.
 • Anna villavaatteen kuivua luonnollisesti. Älä käytä kuivausrumpua, sillä se voi vahingoittaa villaa.
Vauvan vaatteiden pesu ja villavaatteet

Erityishuomiot

Vauvan vaatteiden pesussa on muutamia erityisiä asioita, jotka on syytä ottaa huomioon:

1. Käyttöönottopesu

Kun ostat uusia vaatteita vauvallesi, ne voivat sisältää erilaisia kemikaaleja tai varastopölyä. Pesemällä vaatteet ennen niiden käyttöönottoa voit poistaa nämä haitalliset aineet ja tehdä vaatteista turvallisia vauvallesi.

Koska vaate on uusi, voit käyttää matalampaa pesulämpötilaa tai pikapesuohjelmaa.

2. Käytettyjen vaatteiden pesu

Jos hankit käytettyjä vaatteita vauvallesi, pese ne huolellisesti ennen käyttöä. Tämä auttaa poistamaan mahdolliset hajut, bakteerit ja epäpuhtaudet, jotka saattavat olla kertyneet vaatteisiin aiempien käyttäjien aikana.

Joskus käytetyissä vaatteissa saattaa olla hiukan voimakkaampi tai pinttyneempi haju esimerkiksi varastoinnista, voit käyttää hajunpoistajaa huuhteluaineena, jos etikan teho ei ole riittävä. Hajunpoistaja raikastaa vaatteet ja nimensä mukaisesti poistaa kaikki hajut.

Me Nuppusilla pesemme tai huuhtelemme etikalla tai hajunpoistajalla kaikki vaatteet ennen myyntiin laittoa. Silti suosittelemme meiltä ostettujen vaatteiden pikaista pesemistä tai huuhtelemista vielä kertaalleen ennen niiden käyttöönottoa mahdollisen varastointipölyn vuoksi.

Koska meiltä tulevat vaatteet on jo pesty, lyhyt pesuohjelma matalammassa lämpötilassa riittää käyttöönottopesussa.

3. Tahrat

Karu fakta on, että vaikka haluaisimmekin välttää rajujen kemikaalien käyttöä, joihinkin tahroihin tarvitaan kunnon pesuainetta, jotta tahran saa kunnolla pois. Valitse tahranpoistoaine tahran mukaan ja huomio, että jotkin tahranpoistoaineet saattavat valkaista ja irrottaa värejä.

Tahroja on erilaisia ja kaikki tahrat eivät siis irtoa yhdellä tahranpoistoaineella. Tämän takia on erittäin tärkeää valita tahranpoistoon pesuaine nimenomaan sen tahran mukaan. Jos käytät vääränlaista tahranpoistoainetta, ei ole ihme, jos tahra ei puhdistu.

Sappisaippua on erinomainen ja edullinen valinta tahrojen poistoon. Käytämme itse sappisaippuaa aina vaatteiden tahrojen poistoon. Sappisaippua ei ole vegaaninen tuote, mutta on aivan loistava ja ekologinen vaihtoehto tahrojen poistoon.

Oman kokemuksemme mukaan, vähän pinttyneemmätkin tahrat lähtevät yllättävän hyvin sappisaippualla, vaikka se saattaakin vaatia muutaman käsittelyn ja pidemmän vaikutusajan. Tuoreeltaan tai suhteellisen tuoreet tahrat puhdistuvat sappisaippualla todella hyvin.

Tahranpoisto kannattaa suorittaa heti, kun tahra tulee vaatteeseen:

✅Kastele tahrakohta

✅Hiero sappisaippuaa tahraan ja hiero kohtaa käsin

✅Anna sappisaippuan vaikuttaa muutamasta minuutista jopa puoleen tuntiin. Vaikutusaika riippuu ihan tahrasta.

✅Huuhtele ja/tai heitä vaate pesukoneeseen muun pyykin kanssa

Olemme myös aiemmin kirjoittaneet artikkelin, jossa kerromme DIY-vinkkejä tahrojen poistoon.

Puhdasta tuli!

Vauvan vaatteiden pesu on tärkeä osa vauvan hoitoa, ja se auttaa pitämään vauvan vaatteet puhtaina ja turvallisina. Valitse pesuaineet ja pesumenetelmä huolellisesti, noudattamalla vaatteiden pesuohjeita, ja varmista, että vaatteet kuivuvat kunnolla ennen käyttöönottoa. Tämä auttaa pitämään vauvan ihon terveenä ja vaatteet hyvässä kunnossa. Muista myös pestä niin uudet kuin käytetytkin vaatteet ennen niiden käyttöönottoa. Hyvä vauvan vaatteiden hoito auttaa luomaan turvallisen ja mukavan ympäristön pienokaisellesi.

Liitteet:

Erisan Baby Pyykinpesuneste | https://erisan.fi/tuote/erisan-baby-pyykinpesuneste-2/

LV Pikkuväki Pyykinpesuneste | https://www.lv.fi/product/lv-pikkuvaki-pyykinpesuneste/

Pyykinpesukoneen hoito | Martat: https://www.martat.fi/kodinhoito/kodinkoneet/pyykinpesukoneen-valinta/pyykinpesukoneen-hoito/

Hoito-ohjemerkit | Martat: https://www.martat.fi/kodinhoito/pyykki/hoito-ohjemerkit/