Järjestystä lapsiperheen arkeen: Näin pidät vaatekaapin hallinnassa!

Blogi Lapsiperhearki

Lastenvaatteiden säilytys ja lasten vaatekaapin järjestely voivat joskus tuntua ylitepääsemättömältä tehtävältä. Eikä ihmekään, sillä lapsen vaatekaappi saattaa toisinaan näyttää siltä, kuin pyörremyrsky olisi pyyhkäissyt sen läpi. Kasvun vauhti on huimaa, vaatteita tulee ja menee, ja kaapista saattaa ajan myötä löytyä niin turhia kuin liian pieniksi käyneitä vaatteita. Älä kuitenkaan huoli, tässä blogiartikkelissa jaamme käytännöllisiä vinkkejä, jotka auttavat sinua pitämään lapsiperheen vaatekaapin tyylikkäästi järjestyksessä.

Sisältö

Lapsen vaatekaappi voi joskus näyttää kun pyörremyrskyn jäljiltä ja järjestely voi joskus tuntua melkoisen haastavalta tehtävältä.

Aloita järjestäminen: 

Nyt on aika ottaa vaatekaappi haltuun! Tyhjennä kaappi kokonaan ja varaudu yllätyksiin, kuten kadonneisiin sukkapareihin tai unohdettuihin aarteisiin. Mutta älä hätäänny, olemme täällä auttaaksemme. Erottele ensin pieneksi jääneet ja kuluneet vaatteet. Lahjoita, kierrätä tai myy niitä eteenpäin.

Muistathan myös, että tarpeettomat vaatteet voit myös myydä kätevästi Nuppusille. Kierrätys on meille tärkeää, ja siksi tarjoamme lastenvaatteillesi uuden mahdollisuuden. Myymällä vaatteet meille voit ansaita rahaa ja auttaa samalla muita perheitä löytämään laadukkaita ja edullisia lastenvaatteita. Lisätietoja löydät Myyjälle -sivultamme.

Lajittele vaatteet: 

Aloita vaatekaapin siivoaminen tarkistamalla jokainen vaatekappale huolellisesti. Käy läpi kaikki vaatteet sekä erilaiset asusteet, kuten hanskat ja huivit. Käy myös läpi kenkävalikoima. Lajittele lastenvaatteet ryhmiin niiden käyttötarkoituksen mukaan. Voit erotella vaatteet esimerkiksi paidat, housut, mekot jne. omiksi ryhmikseen. Tämä auttaa sinua löytämään tarvittavat vaatteet helpommin.

Karsi turhat vaatteet: 

Lastenvaatteiden karsiminen on paitsi tilaa säästävä toimenpide, se on myös avain tehokkaaseen lastenvaatteiden säilytysjärjestelmään. Käy läpi jokainen vaatekappale ja mieti, tarvitseeko lapsesi sitä todella. Kun olet tunnistanut vaatteet, jotka eivät enää ole tarpeellisia, harkitse niiden lahjoittamista tai myymistä eteenpäin. Vaatteet, jotka ovat liian pieniä tai joita lapset eivät enää pidä, voivat löytää uuden kodin esimerkiksi paikallisessa hyväntekeväisyysjärjestössä.

Hyödynnä säilytysratkaisuja: 

Kun olet käynyt läpi ja karsinut tarpeettomat vaatteet, järjestä jäljelle jääneet vaatteet järkevästi. Käytä kaapin hyllyjä, laatikoita, koreja ja henkareita tehokkaasti. Pienille asusteille, kuten sukille, pipoille ja hanskoille, voit varata omat pienet laatikkonsa. Säilytyslaatikot auttavat pitämään pikkutavarat järjestyksessä ja vähentävät kaaosta, kun taas henkarit ovat käteviä vaatteiden ripustamiseen ja niiden ryhmittelyyn.

Kausivaatteiden säilytys:

Kausivaatteet voivat viedä paljon tilaa turhaan, kun niitä ei tarvita. Aloita kausivaatteiden säilytys lajittelemalla ne vuodenaikojen mukaan. Pakkaa pois kulloinkin tarpeettomat kausivaatteet, kuten talvi-, kevät-, syys- tai kesävaatteita. Tämä auttaa sinua pitämään parempaa hallintaa siitä, mitä vaatteita sinun pitäisi pitää helposti saatavilla ja mitkä voit laittaa tilapäiseen säilytykseen.

Sijoita kausivaatteet muovilaatikoihin tai säilytyslaatikoihin, jotka on helppo pinota. Voit merkitä laatikot selkeästi etiketeillä, jotka osoittavat, mitkä vaatteet ovat minkäkin laatikon sisällä. Tämä tekee kausivaatteiden etsimisestä vaivatonta, kun vuodenaika vaihtuu. Säilytä kausivaatteiden laatikot korkeammilla hyllyillä kaapissasi tai komerossasi, jotta ne eivät vie tilaa päivittäin käytettäviltä vaatteilta. Tämä vapauttaa tilaa ja pitää vaatekaapin selkeänä.

Ota lapset mukaan vaatekaapin järjestelyihin, erityisesti jos he ovat jo riittävän isoja osallistumaan.

Lapset Mukaan Järjestelyihin:

Ota lapset mukaan vaatekaapin järjestelyihin, erityisesti jos he ovat jo riittävän isoja osallistumaan. Kysy heidän mielipiteitään siitä, mitä vaatteita he haluavat pitää ja mitkä voisivat mennä eteenpäin lahjoituksina. Tämä antaa heille mahdollisuuden tuntea, että heillä on vaikutus omaan vaatevalikoimaansa.

Kun järjestelette vaatekaappia yhdessä, keskustele samalla lasten kanssa vastuullisuudesta ja kierrätyksestä. Selitä, miksi vaatteiden lahjoittaminen tai kierrättäminen on tärkeää ympäristön kannalta. Kannusta heitä miettimään, miten voivat auttaa muita vähemmän onnekkaita lahjoittamalla niitä vaatteita, joita he eivät enää tarvitse.

Ottamalla lapset mukaan kodin askareisiin, autat heitä oppimaan järjestämistä ja vastuullisuutta, luot positiivisen ilmapiirin kotiaskareiden ympärille ja opetat samalla tärkeitä elämäntaitoja. Näihin taitoihin kuuluu esimerkiksi vaatteiden viikkaus, hyllyjen ja laatikoiden käyttö sekä vaatteiden lajittelu eri kategorioihin. Näitä taitoja he voivat hyödyntää myös muissa kodin järjestelytehtävissä.

Järjestä lapsen korkeudelle: 

Ota huomioon lapsen korkeus ja tarpeet, kun mietit lastenvaatteiden säilytystä. Kun vaatteet sijoitetaan lapsen korkeudelle, se edistää heidän itsenäisyyttään ja helpottaa päivittäistä pukeutumista. He oppivat pitämään huolta omista vaatteistaan ja nauttimaan siitä, että heillä on valta tehdä omia valintoja vaatevalikoimansa suhteen.

Sijoita vaatteet, jotka lapset tarvitsevat päivittäin, alahyllyille ja laatikoihin. Näin lapset voivat itse valita ja pukea omat vaatteensa ilman aikuisten apua. Käytä selkeitä laatikoita tai koreja, joissa on kuvamerkintöjä tai etikettejä, jotta lapset voivat tunnistaa vaatteet helposti. Tarkista, että vaatekaapin tai komeron järjestely on turvallista ja helppokäyttöistä lapsille. Varmista, ettei hyllyt tai laatikot voi kaatua, ja että kaikki vaatteet ovat helposti saatavilla.

Merkitse vaatteet: 

Jos sinulla on useampi lapsi tai haluat pitää lastenvaatteiden säilytysjärjestelmän selkeänä ja hyvin järjestyksessä, kannattaa merkitä vaatteet nimikointitarroilla tai -merkeillä. Merkkaaminen ei ainoastaan auta pitämään vaatteet järjestyksessä, vaan se myös helpottaa vaatekaapin ylläpitoa ja tekee vaatevalintojen tekemisestä sujuvampaa. Lisäksi se voi vähentää konflikteja, jotka voivat syntyä, kun lapset jakavat vaatekaapin tai -komeron.

Lastenvaatteiden säilytys henkareissa on oiva ratkaisu.

Lastenvaatteiden säilytystä ja vaatekaapin siisteyttä helpottaa Säännöllinen päivitys: 

Käy läpi lapsen vaatekaappi säännöllisesti, esimerkiksi muutaman kuukauden välein ja poista pieneksi jääneet ja tarpeettomat vaatteet. Tämä auttaa pitämään kaapin järjestyksessä ja varmistaa, että tarvittavat vaatteet ovat helposti saatavilla.

Lapsen vaatekaapin järjestely voi tuntua aluksi työläältä, mutta usko pois, se säästää sinulta tulevaisuudessa valtavan määrän stressiä ja aikaa. Siisti vaatekaappi tekee pukeutumisesta miellyttävää ja auttaa sinua pitämään arjen hallinnassa.

Lastenvaatteiden säilytys ja vaatekaapin järjestäminen on nyt suoritettu! Toivottavasti nämä vinkit helpottavat ja auttavat lapsen vaatekaapin järjestämisessä. Muista, että jokainen perhe on erilainen, joten valitse vinkit, jotka sopivat parhaiten sinun tarpeisiisi ja arkeesi. Nauti siististä ja toimivasta vaatekaapista!

Liitteet:

Hope ry: Haluan auttaa: Tapa 2 https://hopeyhdistys.fi/haluan-auttaa/#tapa-2

Kotiliesi: Vaatteiden säilytys: Henkariin vai viikattuna? https://kotiliesi.fi/koti/kodinhoito/vaatteiden-sailytys/