Vauvavaatteiden ABC: Kuinka paljon vaatteita tarvitset pienokaisellesi

Blogi Vauvanvaatteiden ABC

Jos odotat pientä vauvaa, varmasti pohdit, kuinka paljon vaatteita vauvalle tulisi hankkia. Ja ymmärrettävästi, pelkkä ajatus muistuttaa enemmän isoa kysymysmerkkiä kuin selvää visiota.

Ei hätää, sillä olemme laatineet selkeän oppaan vaatehankintojen viidakkoon, jonka avulla pääset alkuun. Keskitymme erityisesti siihen, paljonko vaatteita vauvalle tulisi hankkia, kun puhutaan vauvan sisävaatteista.

Jos vauvanvaatteiden termit ovat vielä hakusessa, käy lukemassa edeltävä osio ”Mitä vaatteita vauva tarvitsee?”.

Sisältö

Kuinka paljon vaatteita vauvalle tarvitaan?

Vauvanvaatteiden määrät voivat olla haastava ennakoida, jos vertailupohjaa ei ole. Kuinka paljon vaatteita vauvalle sitten oikeasti tarvitaan?

Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä se riippuu monista tekijöistä. Vaatteita on kuitenkin hyvä olla tarpeeksi, mutta ei liikaa. Monesti määrät jäävätkin liian pieniksi tai on kirkkaasti ammuttu yli.

On myös paljon vauvasta kiinni, kuinka monta vaatekerrointa käydään läpi yhden päivän aikana. Toisille riittää yhdet, toiset käyvät läpi melkein kymmenet vaatteet päivässä.

”Varsinkin kun vaatteet hankkii käytettyinä, ei ole maailmanloppu,
jos vaate jääkin vähemmälle käytölle.”

Kuinka paljon vaatteita vauvalle? Bodyjen ja housujen määrän on hyvä sopia yhteen.

Jos pitäisi valita kumman mokan tekisit, hommaisitko liian vähän vaatteita vai liian paljon, ehdottomasti liian paljon. Varsinkin kun vaatteet hankkii käytettyinä, ei ole maailmanloppu, jos vaate jääkin vähemmälle käytölle. Tärkeintä on, etteivät vaatteet oikeasti lopu kesken. 

Paljonko vaatteita vauvalle tulisi sitten hankkia? Ja mikä on liian paljon ja mikä liian vähän? Tarkastellaanpa seuraavaksi eri vaatekappaleita ja niiden määriä.

Bodyt ja housut

Bodyt ja housut sopivat hyvin yhteen ja määrien on hyvä vastata toisiaan. Vastasyntyneet kakkaavat paljon ja siis PALJON. Eikä pienen vauvan kakka muistuta kakkaa pitkään aikaan vaan se on usein löysää ja jopa vetistä. Siksi pienen vauvan kakka pääsee niin helposti vaatteille. Voihan kakka.

Toisaalta vastasyntyneestä puolen vuoden ikään kasvu on kaikista nopeinta ja vaatteet jäävät nopeasti pieniksi. Vastasyntyneen koko vaihtelee 50 cm ylä ja alapuolella, joten kokoa 50 ei kannata hirveästi hamstrata sillä se voi jo lähtökohtaisesti olla liian pieni. Koko 56 on se koko, josta kannattaa aloittaa ja sitä käytetään noin 0–2 kk ikäisenä.

Katsotaan seuraavaksi kuinka paljon vaatteita vauvalle kannattaa vähintään hankkia:

– koko 50: pari settiä on ihan hyvä olla, mutta vain pari

– koko 56: 7–8 settiä

– koko 62 ja 68: noin 10 settiä

– koko 74: 7–8 settiä, yli 10 on jo aika paljon, sillä vaatetta ei enää tästä iästä eteenpäin tarvitsee välttämättä vaihtaa päivän aikana.

– koko 80: bodyja kannattaa hankkia varauksella, ehkä vauva on jo valmis paitoihin. Housuja 7–8 kappaletta on sopiva määrä ainakin.

Pyjamat/HAALARIT

– koko 50: ei välttämättä kannata hankkia ollenkaan 50 kokoisia pyjamia. 

– koko 56–80: vähintään kaksi pyjamaa per koko on hyvä olla, eikä kolmannestakaan ole haittaa. 

Paidat

– koko 50–56: tämän kokoisiin yksiosaisiin yläosiin ei kannata juurikaan santsata. 

– koko 62–68: pari ylivedettävää hupparia, neuletta tai kollaria voi hankkia kerrospukeutumisen nimissä. Normaalia paitaa ei välttämättä vielä kannata hankkia.

– koko 74: noin 3–4 paitaa on ihan ok ja pari päälle puettavaa hupparia, collaria tai neuletta. Jos vauva jo kävelee, voi yläosia hankkia enempi. Yksi pikkuapuri oli 1-vuotiaana 72 cm pitkä ja käytti vain 74 kokoisia paitoja bodyjen sijaan.

– koko 80: moni seisoo ja harjoittelee kävelyä tässä kohtaa, joten bodyt vaihtuvat paitoihin. Paitoja kannattaa hankkia saman verran kuin housuja eli ainakin 7–8 kappaletta tätä kokoa.

Mekot

– koko 50–68: mekot ovat yläosien kanssa aika lailla enempi tiellä kuin hyödyksi tämän ikäiselle. Silti pari nättiä mekkoa voi aina hankkia, koot 62 ja 68 voivat olla siihen soveltuvampia.

– koko 74–80: jos vauva jo konttaa, mekot alkavat saada merkitystä. Mekot eivät ole varsinaisesti tarpeellisia, joten oman maun mukaan niitä voi hankkia paitojen sijaan esimerkiksi.

Sukat

Vauvavuoteen mahtuu kaksi tai kolme sukkakokoa riippuen kasvusta. Koko 16/18 on yleisesti koko, josta aloittaa ja koko 19/21 usein mahtuu vielä vauvavuoteen.

Sukat eivät varsinaisesti kulu vauvavuoden aikana, joten kolmellakin sukkaparilla per koko pärjää mainiosti.

Villasukkia on ihan hyvä olla ainakin pari per koko olemassa, sillä ne ovat kätevät laittaa sukkien päälle, kun mennään ulos kylmällä ilmalla.

Kuinka paljon vaatteita vauvalle: Kasvun ja Kehityksen Huomioiminen

Nyt kun olet saanut käsityksen siitä, kuinka paljon vaatteita vauvalle kannattaa hankkia eri kategorioissa, on aika suunnata seuraavalle askeleelle vanhemmuuden matkallasi.

Siirrymme nyt ulkovaatteiden pariin, jossa tarjoamme sinulle vinkkejä ja neuvoja siitä, miten valita vaatteita erilaisiin sääolosuhteisiin. Jatkamme tätä ihastuttavaa matkaa yhdessä, kohti kaikkia niitä iloisia ja mieleenpainuvia hetkiä, joita vanhemmuus tuo tullessaan.

Alla on myös muutamia linkkejä, joista voit löytää lisätietoa ja vinkkejä vauvanvaatteisiin liittyen.