Vauvavaatteiden ABC: Mitä vaatteita vauva tarvitsee?

Blogi Vauvanvaatteiden ABC

Oletko pohtinut, mitä vaatteita vauva tarvitsee? Moni tuleva vanhempi havahtuu ennemmin tai myöhemmin miettimään mitä vaatteita vauvalle pitää hankkia ja pelkkä ajatus muistuttaa enemmän isoa kysymysmerkkiä kuin selvää visiota.

Ei hätää, sillä olemme laatineet selkeän oppaan vaatehankintojen viidakkoon, jonka avulla pääset alkuun. Tässä artikkelissa käsitellään ensin, mitä vaatteita vauvalle on eri tarkoituksiin.

Sisältö

Mitä Vaatteita Vauvalle? Vinkkejä Valintoihin

Muistetaan vielä vanha mantra: Toisen toimintatapa ei välttämättä ole sopiva toiselle ja vain kokeilemalla selviää mitä vaatteita vauva tarvitsee ja minkälaisia. Toisten kokemukset voivat antaa suuntaa, mutta jokainen vauva on yksilö.

Kuitenkin, koska pelkkä “kokeile” ei ole kattava vastaus, erityisesti tähän kysymykseen, me haluamme auttaa sinua hahmottamaan vauvanvaatteiden valintaan liittyviä tekijöitä, jotta voit aloittaa vaatevalinnat harkitusti.

Mitä vaatteita vauva tarvitsee? Body on ehdottomasti yksi tärkein vauvanvaate ensimmäiselle vuodelle.

Kaikki alkaa Bodysta: Kätevä ja Monikäyttöinen Perusvaate

Body on vauvojen perusvaate, joka napitetaan haaroista. Body on kätevin vaate aina vastasyntyneestä siihen asti, kun vauva (tai esitaapero) alkaa hylkäämään ruohonjuuritason ja suosii kävelyä eri muodoissa. Tämä tapahtunee vaihdellen 9–18 kk iässä. Kun menojalka alkaa kunnolla vipattaa, bodyn pukeminen liikkuvalle kohteelle saa hien vanhempien otsalle. Mitä vaatteita vauvalle lopulta valitsetkin, bodyt on yksi perusvaate, joita kannattaa ehdottomasti hankkia.

Herttainen Kietaisubody: vaivattomuutta Pukeutumiseen

Kietaisubody on body, jonka saa levitettyä auki. Tällöin vaatetta ei tarvitse pukea vauvalle pään yli ja moni kokeekin kietaisubodyn parhaaksi vaatteeksi ihan pienelle vauvalle. Suosittelemme valitsemaan vastasyntyneelle ja pienelle vauvalle nimenomaan kietaisubodyja.

Niin kauan kuin pieni vauva ei kannattele päätään, voi pään yli vedettävän bodyn pukeminen hieman pelottaa uutta vanhempaa ja ärsyttää konkaria. Kietaisubodyssa on enemmän nappeja, joten moni siirtyy pään yli vedettäviin bodyihin kun vauva osaa vähän kontrolloida ruumistaan eli joskus 3-4 kk paikkeilla. 68 cm kokoiset bodyt ovat suurimmaksi osaksi jo pään yli vedettäviä.

Mitä vaatteita vauva tarvitsee yöksi? Unipussi on Yön Pelastaja

Unipussi on vauvojen yöasu. Vauvoillehan ei suositella käytettäväksi peittoa tukehtumisvaaran takia alle 9 kk ikäisenä. Siksi yöasun tarvitsee olla tarpeeksi lämmin, mutta kannattaa huomioida valinnoissaan se, että vaippaa pitää välillä vaihtaa myös yöllä.

Unipusseja on erilaisia, osa hihattomia, joiden alle on tarkoitus laittaa toinen vaate ja sitten on pitkähihaisia. Henkilökohtaisesti tuplavaatteet yöllä tuottavat tuskaa, kun vaippaa vaihtaa, joten pitkähihainen unipussi on oma suosikki.

Toinen ehkä jopa yleisempi yöasu vauvoilla on perinteinen haalari. Jos haalarissa on pitkä, lahkeeseen asti ulottuva vetoketju, on asu hyvin vaivaton riisua ja pukea yön aikana.

Potkupuvut ja -housut: Mukavuutta ja Haasteita

Potkupuku ja -housut ovat vaatteita, joissa vaate jatkuu kiinteänä varpaisiin asti peittäen myös jalkaterät. Sinänsä kätevä, sillä ei tarvitse erikseen käyttää sukkia, mutta istuvuus voi välillä olla ongelma.

Liian iso potkupuku tai -housut eivät istu ja lahkeet ovat jatkuvasti makkaralla. Öisin vauva saattaa potkia jalkansa pois lahkeista, lopulta hän on ihan mutkalla puvun sisällä ja itkuhan siitä voi syntyä. 

Yläosat ja Mekot – Tyylikkyyttä ja Käytännöllisyyttä

Paidat, colleget, hupparit ja mekot ovat yksiosaisia yläosia ja kieltämättä hieman epäkäytännöllisiä ainakin alkuun. Sen lisäksi, että kaikki pään yli vedettävät yläosat ovat ehkä hankalia pukea päälle, kun vauva alkaa kierimään ja ryömimään, nämä yläosat ovat nopeasti korvissa. Jotkut vauvat ovat herkkiä reagoimaan, kun iho on paljaana jos paita on noussut liian ylös.

Kerrospukeutumiseen taas arkivaatteiden päälle vedettävä neulepaita on oiva valinta. Yksiosaiset yläosat tulevat yleensä enempi käyttöön silloin kun bodyt tuntuvat menneen talven lumilta.

Mitä vaatteita vauvalle?

Jarrusukat – Turvallisuutta ja Pitoa

Sukat ovat sukat, mutta mainittakoon nopeasti, että kannattaa suosia jarrusukkia. Vauvavuoden aikana vauva nousee seisomaan ja jarrusukat tuovat menoon vähän pitoa. Meno kuitenkin vain kiihtyy mitä isommaksi lapsi kasvaa, joten jarrusukista ei ole haittaa vauvavuoden jälkeenkään. Monissa päiväkodeissa edellytetäänkin jarrusukkien käyttöä.  

Vauvavaatteiden Valinnassa Yhdistyvät Persoonallisuus ja Ilo

Nyt kun olet saanut kattavan katsauksen siitä, mitä vaatteita vauvalle on olemassa, on aika lähteä vaateostosten seikkailuun! Muista, että vaatteet eivät ole pelkästään käytännöllisiä tarvikkeita, vaan ne voivat myös heijastaa vauvasi persoonallisuutta ja iloa.

Vaatevalinnoissa ei ole oikeaa tai väärää tapaa – kaikki perheet ovat erilaisia, ja jokainen vauva kasvaa omassa tahdissaan. Ota rennosti ja anna itsesi nauttia tästä erityisestä ajasta. Kun valitset vauvalle vaatteita, joissa sekä sinä että vauvasi tunnette olonne hyväksi, voit luoda lämpimiä ja ikimuistoisia hetkiä yhdessä.

Joten astu rohkeasti vaatehankintojen viidakkoon, kokeile erilaisia vaihtoehtoja ja nauti matkasta vanhemmuuden ihmeellisessä maailmassa. Niin kuin jo artikkelin alussa mainitsimme, vain kokeilemalla voit lopulta selvittää, mitä vaatteita vauva tarvitsee. Toivottomme, että sait kuitenkin tästä artikkelista kuitenkin hyviä vinkkejä vaatevalintoihin.

Täydellisen Vaatevalikoiman Salaisuus: Miten Paljon Vaatteita Todella Tarvitaan

Seuraavaksi pohdimme yhdessä, miten voit luoda vauvallesi täydellisen vaatevalikoiman ilman turhaa ylimääräisyyttä. Vaikka vauvavaatteiden ostaminen voi olla houkuttelevaa, todellisuudessa tarpeellisten vaatteiden määrä saattaa yllättää sinut.

Eri kokoisten sisävaatteiden hankintaan kannattaa suhtautua harkiten. Vaikka vauva kasvaa nopeasti, et välttämättä tarvitse valtavaa määrää erikokoisia vaatteita kerrallaan. Seuraavassa osassa käymme siis läpi, miten paljon eri kokoisia vauvan sisävaatteita kannattaa hankkia ja miksi.

Alla on myös muutamia linkkejä, joista voit löytää lisätietoa ja vinkkejä vauvanvaatteisiin liittyen.