Miten paljon vaatteita vauvalle kannattaa hankkia koko vauvavuodelle?

Kuinka paljon vaatteita vauvalle?

Blogi

Jos vauva on tulossa, helposti alkaa miettimään kuinka paljon vaatteita vauvalle tulee hankkia ja pelkkä ajatus muistuttaa enemmän isoa kysymysmerkkiä kuin selvää visiota. Ei hätää, sillä olemme laatineet selkeän oppaan vaatehankintojen viidakkoon, jonka avulla pääset alkuun. Tässä osiossa käydään läpi millaisia määriä mitäkin sisävaatetta kannattaa hankkia. 

Jos vauvanvaatteiden termit ovat vielä hakusessa, käy lukemassa edeltävä osio ”Mitä vaatteita vauvalle?”.

Vauvanvaatteiden määrät voivat olla haastava ennakoida, jos vertailupohjaa ei ole. Vaatteita on hyvä olla tarpeeksi, mutta ei liikaa. Monesti määrät jäävätkin liian pieniksi tai on kirkkaasti ammuttu yli. On myös paljon vauvasta kiinni, kuinka monta vaatekerrointa käydään läpi yhden päivän aikana. Toisille riittää yhdet, toiset käyvät läpi melkein kymmenet vaatteet päivässä.

”Varsinkin kun vaatteet hankkii käytettyinä, ei ole maailmanloppu,
jos vaate jääkin vähemmälle käytölle.”

Jos pitäisi valita kumman mokan tekisit, hommaisit liian vähän vaatteita vai liian paljon, ehdottomasti liian paljon. Varsinkin kun vaatteet hankkii käytettyinä, ei ole maailmanloppu, jos vaate jääkin vähemmälle käytölle. Tärkeintä on, etteivät vaatteet oikeasti lopu kesken. 

Mikä sitten on paljon ja mikä liian vähän? 

Bodyt ja housut

Bodyt ja housut sopivat hyvin yhteen ja määrien on hyvä vastata toisiaan. Vastasyntyneet kakkaavat paljon ja siis PALJON. Eikä pienen vauvan kakka muistuta kakkaa pitkään aikaan vaan se on usein löysää ja jopa vetistä. Siksi pienen vauvan kakka pääsee niin helposti vaatteille. Voihan kakka. Toisaalta vastasyntyneestä puolen vuoden ikään kasvu on kaikista nopeinta ja vaatteet jäävät nopeasti pieniksi. Vastasyntyneen koko vaihtelee 50 cm ylä ja alapuolella, joten kokoa 50 ei kannata hirveästi hamstrata sillä se voi jo lähtökohtaisesti olla liian pieni. Koko 56 on se koko, josta kannattaa aloittaa ja sitä käytetään noin 0–2 kk ikäisenä. Katsotaan seuraavaksi vaatteiden vähimmäismäärät:

– koko 50: pari settiä on ihan hyvä olla, mutta vain pari

– koko 56: 7–8 settiä

– koko 62 ja 68: noin 10 settiä

– koko 74: 7–8 settiä, yli 10 on jo aika paljon, sillä vaatetta ei enää tästä iästä eteenpäin tarvitsee välttämättä vaihtaa päivän aikana.

– koko 80: bodyja kannattaa hankkia varauksella, ehkä vauva on jo valmis paitoihin. Housuja 7–8 kappaletta on sopiva määrä ainakin.

Pyjamat/HAALARIT

– koko 50: ei välttämättä kannata hankkia ollenkaan 50 kokoisia pyjamia. 

– koko 56–80: vähintään kaksi pyjamaa per koko on hyvä olla, eikä kolmannestakaan ole haittaa. 

Paidat

– koko 50–56: tämän kokoisiin yksiosaisiin yläosiin ei kannata juurikaan santsata. 

– koko 62–68: pari ylivedettävää hupparia, neuletta tai kollaria voi hankkia kerrospukeutumisen nimissä. Normaalia paitaa ei välttämättä vielä kannata hankkia.

– koko 74: noin 3–4 paitaa on ihan ok ja pari päälle puettavaa hupparia, collaria tai neuletta. Jos vauva jo kävelee, voi yläosia hankkia enempi. Yksi pikkuapuri oli 1-vuotiaana 72 cm pitkä ja käytti vain 74 kokoisia paitoja bodyjen sijaan.

– koko 80: moni seisoo ja harjoittelee kävelyä tässä kohtaa, joten bodyt vaihtuvat paitoihin. Paitoja kannattaa hankkia saman verran kuin housuja eli ainakin 7–8 kappaletta tätä kokoa.

Mekot

– koko 50–68: mekot ovat yläosien kanssa aika lailla enempi tiellä kuin hyödyksi tämän ikäiselle. Silti pari nättiä mekkoa voi aina hankkia, koot 62 ja 68 voivat olla siihen soveltuvampia.

– koko 74–80: jos vauva jo konttaa, mekot alkavat saada merkitystä. Mekot eivät ole varsinaisesti tarpeellisia, joten oman maun mukaan niitä voi hankkia paitojen sijaan esimerkiksi.

Sukat

Vauvavuoteen mahtuu kaksi tai kolme sukkakokoa riippuen kasvusta. Koko 16/18 on yleisesti koko, josta aloittaa ja koko 19/21 usein mahtuu vielä vauvavuoteen. Sukat eivät varsinaisesti kulu vauvavuoden aikana, joten kolmellakin sukkaparilla per koko pärjää mainiosti. Villasukkia on ihan hyvä olla ainakin pari per koko olemassa, sillä ne ovat kätevät laittaa sukkien päälle, kun mennään ulos kylmällä ilmalla.

Toivottavasti näillä neuvoilla saat vastausta siihen, kuinka paljon vaatteita vauvalle kannattaa hankkia vauvavuodelle. Seuraavassa osiossa käydään läpi mitä ulkovaatteita vauvalle on olemassa mihinkin tarpeeseen.