Ohjeet helpon trikoopipon tekoon!

Blogi

Tämä vauvan pipon ompeluohje on erittäin helppo! Ompelu on hyvä taito omata, sillä vauvavuoden aikana pipoja tarvitaan runsaasti. Vastasyntyneillä on tavallista pitää kevyttä päähinettä myös sisällä, mutta se on erityisen tärkeää ulkoillessa, vaikka sää olisikin lämmin. Kun vauva kasvaa, kevyt pipo sopii hienosti välikausikeleihin lähes ympäri vuoden.

Materiaalina trikoo on kevyttä ja joustavaa. Se on suurimmaksi osaksi puuvillaa, johon on sekoitettu pieni määrä elastaania luodakseen kankaalle ominaisen joustavuuden. Materiaali kestää hyvin ja pipona yhdestä trikoopiposta on iloa yleensä niin kauan, kun se on sopivan kokoinen. Ei haittaa, vaikka materiaali olisi 100 %:sti puuvillaa jos materiaali kuitenkin hieman joustaa. 

Trikoo on kankaana edullinen, mutta koska suuri osa lastenvaatteista on valmistettu myös trikoosta, voi pienen vauvan pipon ommella, vaikka vanhasta, kierrätys kelpoisesta lastenvaatteesta, kuten isomman sisaruksen tai vanhemman vaatteesta. 

Helppo vauvan pipon ompeluohje:

Meidän tekemä vauvan pipon ompeluohje on helppo seurata, pipon tekeminen on nopeaa ja sen ompelussa onnistuu kuka vain. Trikoo on materiaalina melko ohutta, joten langan tarvitsee olla tarpeeksi kireällä ja piston pituus 2-3 välissä. Suora ommel riittää eikä saumuri ole välttämätön. Ompelukoneen asetukset kannattaa aina testata ensin hukkapalaan ja säätää tarvittaessa.

Vauvan pipon ompeluohje on helppo. Trikoopipon materiaaliksi valitaan vanhempien 100 % puuvilla paita.
Leikattava kangas on nurinpäin ja kangas taitetaan nelin kertaiseksi.

Esimerkissä kankaaksi on valittu vanhemman vanha paita, joka on 100 %:sta puuvillaa, mutta joustaa kuitenkin hieman. Lapselle tehdään pipo, jonka koko on 48 päähineiden kokoluokassa eli 74 vaatteiden kokoluokassa. Pipon kangas leikataan niin, että leikattava kangas on nurinpäin. Haluamme pipoon sisävuoren, sillä materiaali on ohutta, joten taitamme leikattavan kankaan nelin kertaiseksi. Nyt kun leikattava kangas on paita, taitamme yksinkertaisesti paidan helman kaulukseen asti. Silitetään kaikki rypyt pois leikattavalta alueelta.

Hahmottele trikoopipon muoto kankaalle. Leveys on puolet päänympäryksestä.
Hahmottele pipon korkeus ja merkkaa muoto liidulla tai nuppineuloilla.

Helpointa on käyttää pipon kaavaa, kun leikataan kangasta, mutta jos et omista kaavaa, voimme myös mitoilla muotoilla pipon muodon kankaalle. Jos pipon kooksi halutaan 48 eli lapsen päänympärys on 48 cm, silloin pipon leveys on puolet tästä eli 24 cm. Paidan taitoskohta on pipon alareuna, mitataan haluttu pituus ja lisätään molempiin reunoihin 1 cm:n saumavarat. Merkitse leveys nuppineuloilla tai merkintä liidulla.

Pipon korkeus voi olla melkein mitä vain. Jos korkeuden asettaa yhtä suureksi kuin leveyden, ei voi ainakaan mennä pieleen. Piposta voi halutessaan tehdä pidemmänkin, pääasia on ettei pipo ole liian lyhyt. Nyt paidan pituuden takia pipo on hieman lyhyempi kuin mitä se on leveä, mutta parin sentin ero ei haittaa. Katso pipon leveys ja jaa se kolmeen osaan. Ensimmäisen kolmanneksen kohdalle pystysuoraan ylös haluttuun korkeuteen tee merkintä.

Mittaa haluttu korkeus leveyden kolmannes osille.
Keskelle mittaa hieman matalampi korkeus.

Toista sama toiselle kolmannekselle. Tämän jälkeen etsi pipon leveyden keskikohta ja tee merkintä niin, että se tulee noin 7-8 cm alemmas kuin pipon korkeimmat kohdat.

Trikoopipo alkaa hahmottua kankaalle.
Leikkaa trikoopipo kankaasta.

Lopputuloksena pipon muoto näyttää kuvien mukaiselta. Nyt pipo on melko leveä ohimoiden kohdalta, mutta piposta voi tehdä suipomman yksinkertaisesti kaventamalla leveyttä ohimoiden kohdalta. Tässä kohtaa korjaus on vielä helppo tehdä jos muoto ei miellytä, siksi kannattaa mieluummin leikata extraa.

Avaa kankaan palat, muista miten päin palat olivat.
Kiinnitä avatut palat nurjat puolet vastakkain.

Avaa kankaan palat. Kun irroitat nuppineuloja, pidä silmällä miten päin kankaan palat olivat, sillä seuraavaksi kiinnitetään avatut palat kuvan mukaisesti nurjat puolet vastakkain.

Ompele pipon pitkät sivut yhteen.
Jätä toiselle sivulle pieni rako pipon kääntämistä varten.

Ompele suoralla ompeleella pipon pitkät sivut päästä päähän. Toisen sivun kohdalla jätä juuri pieni rako juuri ennen kuin pipon pää alkaa kaventua. Raon on hyvä olla 2 cm pitkä, sillä sitä kautta pipo käännetään oikeinpäin myöhemmin.

Sivujen jälkeen kiinnitä pipon päiden V-muotojen vastakkaiset puolet vastakkain.
Ompele sivut suoralla ompeleella.

Kun pitkät sivut on ommeltu, avataan pipon molempien päiden V-muotojen nuppineulat ja kiinnitetään V-muodon vastakkaiset sivut yhteen. Tämä antaa pipolle päätä myötäilevän muodon. Ommellaan sivut suoralla ompeleella yhteen.

Käännä trikoopipo raon kautta.
Kiinnitä rako nuppineuloilla.

Kun päät on ommeltu umpeen, käännä pipo oikeinpäin raon kautta, joka jätettiin toiselle pitkälle sivulle. Seuraavaksi ommellaan rako umpeen. Käännä raon reunat sisäänpäin ja kiinnitä nuppineuloilla.

Ompele rako mahdollisimman reunasta.
Käännä se pipon pää sisäpuolelle, jossa rako oli. Trikoopipo on valmis käyttöön.

Tässä kohtaa lyhennä piston pituutta 2:een tai vähän alle, sillä haluamme tarkan ja pienen ompeleen. Ompele suora ommel mahdollisimman lähelle reunaa. Kun rako on ommeltu, käännä se pipon pää sisäänpäin, jossa raon ommel on kuvan mukaisesti. Näin rako jää piiloon pipon sisäpuolelle. Halutessaan pipon kärkeen voi ommella pari pistoa, samalla kärkeen voi kiinnittää vaikka tupsun. Sisäpuolelle voi kiinnittää nimitarran ja trikoopipo on valmis käyttöön!