Ohjeet helpon trikoopipon tekoon!

Yleinen

Trikoopipot ovat erittäin helppoja ommella ja hyvä niin, sillä vauvavuoden aikana niitä kyllä tarvitaan.  Vastasyntyneillä on ihan normaali käytäntö pitää kevyttä päähinettä myös sisällä, mutta erityisesti myös ulkona vaikka olisikin lämmin. Vanhetessaan kevyt pipo soveltuu vauvalla hyvin välikausikeleinä eli suurimman osan vuodesta.

Materiaali trikoo on kevyttä ja joustavaa. Se on suurimmaksi osaksi puuvillaa, johon on sekoitettu pieni määrä elastaania luodakseen kankaalle ominaisen joustavuuden. Materiaali kestää hyvin ja pipona yhdestä trikoopiposta on iloa yleensä niin kauan, kun se on sopivan kokoinen. Ei haittaa, vaikka materiaali olisi 100 %:sti puuvillaa jos materiaali kuitenkin hieman joustaa. 

Trikoo on kankaana edullinen, mutta koska suuri osa lastenvaatteista on valmistettu myös trikoosta, voi pienen vauvan pipon ommella, vaikka vanhasta, kierrätys kelpoisesta lastenvaatteesta, kuten isomman sisaruksen tai vanhemman vaatteesta. 

Ompeluohjeet

Trikoopipon ompelussa onnistuu kuka vain ja se on nopeasti tehty. Trikoo on materiaali melko ohutta, joten langan tarvitsee olla tarpeeksi kireällä ja piston pituus 2-3 välissä. Suora ommel riittää eikä saumuri ole välttämätön. Ompelukoneen asetukset kannattaa aina testata ensin hukkapalaan ja säätää tarvittaessa.

Katso seuraavaksi tarkat ohjeet trikoopipon ompeluun:

Valitse trikoo- tai puuvillakangas, joka joustaa. Hyvä vaihtoehto on aikuisten vanha vaate.
Käännä kangas nurinpäin ja nelinkerroin. Esimerkin paidan helma on käännetty kiinni kaulukseen. Silitä rypyt pois.

Esimerkissä kankaaksi on valittu vanhemman vanha paita, joka on 100 %:sta puuvillaa, mutta joustaa kuitenkin hieman. Lapselle tehdään pipo, jonka koko on 48 päähineiden kokoluokassa eli 74 vaatteiden kokoluokassa. Pipon kangas leikataan niin, että leikattava kangas on nurinpäin. Haluamme pipoon sisävuoren, sillä materiaali on ohutta, joten taitamme leikattavan kankaan nelin kertaiseksi. Nyt kun leikattava kangas on paita, taitamme yksinkertaisesti paidan helman kaulukseen asti. Silitetään kaikki rypyt pois leikattavalta alueelta.

Paidan taitos on pipon alareuna. Mittaa alareunan leveys lapsen päänympäryksen mukaan. Jos pipon koko on 48, pipon leveys on 24 cm. Lisätään reunoihin vielä 1 cm:n saumavarat.
Pipon korkeus on hyvä olla sama kuin sen leveys. Jaa pipon leveys kolmeen osaan. Ensimmäisen kolmanneksen kohdalla mittaa ja merkitse pipon korkeus pystysuoraan ylös.

Helpointa on käyttää pipon kaavaa, kun leikataan kangasta, mutta jos et omista kaavaa, voimme myös mitoilla muotoilla pipon muodon kankaalle. Jos pipon kooksi halutaan 48 eli lapsen päänympärys on 48 cm, silloin pipon leveys on puolet tästä eli 24 cm. Paidan taitoskohta on pipon alareuna, mitataan haluttu pituus ja lisätään molempiin reunoihin 1 cm:n saumavarat. Merkitse leveys hakaneuloilla tai merkintä liidulla.

Pipon korkeus voi olla melkein mitä vain. Jos korkeuden asettaa yhtä suureksi kuin leveyden, ei voi ainakaan mennä pieleen. Piposta voi halutessaan tehdä pidemmänkin, pääasia on ettei pipo ole liian lyhyt. Nyt paidan pituuden takia pipo on hieman lyhyempi kuin mitä se on leveä, mutta parin sentin ero ei haittaa. Katso pipon leveys ja jaa se kolmeen osaan. Ensimmäisen kolmanneksen kohdalle pystysuoraan ylös haluttuun korkeuteen tee merkintä.

Toista edeltävä myös toiselle kolmannekselle. Huippukohtien väliin eli leveyden keskikohtaan merkitään korkeus, joka on huippukohtia noin 7-8 cm alempana. Näin korkeudet muodostavat V-muodon.

Toista sama toiselle kolmannekselle. Tämän jälkeen etsi pipon leveyden keskikohta ja tee merkintä niin, että se tulee noin 7-8 cm alemmas kuin pipon korkeimmat kohdat.

Kiinnitä nuppineulat kuvion reunoille ja leikkaa. Jos muoto vaikuttaa liian leveältä etenkin ohimoiden kohdalta, voit leikkaamalla hieman kaventaa pipoa.

Lopputuloksena pipon muoto näyttää kuvien mukaiselta. Nyt pipo on melko leveä ohimoiden kohdalta, mutta piposta voi tehdä suipomman yksinkertaisesti kaventamalla leveyttä ohimoiden kohdalta. Tässä kohtaa korjaus on vielä helppo tehdä jos muoto ei miellytä, siksi kannattaa mieluummin leikata extraa.

Avaa kankaan palat, mutta älä kääntele paloja pystysuunnassa. Seuraavaksi kiinnitä nuppineuloilla palojen nurjat puolet vastakkain.

Avaa kankaan palat. Kun irroitat nuppineuloja, pidä silmällä miten päin kankaan palat olivat, sillä seuraavaksi kiinnitetään avatut palat kuvan mukaisesti nurjat puolet vastakkain.

Ompele pipon pitkät sivut yhteen suoralla ompeleella.
Jätä toiseen sivuun 2 cm:n rako. Raon kautta pipo käännetään oikeinpäin myöhemmin.

Ompele suoralla ompeleella pipon pitkät sivut päästä päähän. Toisen sivun kohdalla jätä juuri pieni rako juuri ennen kuin pipon pää alkaa kaventua. Raon on hyvä olla 2 cm pitkä, sillä sitä kautta pipo käännetään oikeinpäin myöhemmin.

Kun sivut on ommeltu, avaa molemmista päistä V-muotojen nuppineulat.
Kiinnitä V-muodon vastakkaiset sivut ja ompele ne suoralla yhteen

Kun pitkät sivut on ommeltu, avataan pipon molempien päiden V-muotojen nuppineulat ja kiinnitetään V-muodon vastakkaiset sivut yhteen. Tämä antaa pipolle päätä myötäilevän muodon. Ommellaan sivut suoralla ompeleella yhteen.

Kun pipon päät ovat ommeltu, käännä pipo raon kautta oikeinpäin.
Seuraavaksi ommellaan rako umpeen. Käännä raon reunat sisäänpäin ja kiinnitä nuppineuloilla.

Kun päät on ommeltu umpeen, käännä pipo oikeinpäin raon kautta, joka jätettiin toiselle pitkälle sivulle. Seuraavaksi ommellaan rako umpeen. Käännä raon reunat sisäänpäin ja kiinnitä nuppineuloilla.

Lyhennä piston pituus 2:een tai alemmas. Ompele suora mahdollisimman lähelle reunaa.
Kun rako on ommeltu, käännä se pää pipon sisään, jossa rako on. Näin rako jää pipon sisäpuolelle piiloon. Lopuksi halutessaan pipon kärjen voi ommella parilla pistolla kiinni.

Tässä kohtaa lyhennä piston pituutta 2:een tai vähän alle, sillä haluamme tarkan ja pienen ompeleen. Ompele suora ommel mahdollisimman lähelle reunaa. Kun rako on ommeltu, käännä se pipon pää sisäänpäin, jossa raon ommel on kuvan mukaisesti. Näin rako jää piiloon pipon sisäpuolelle. Halutessaan pipon kärkeen voi ommella pari pistoa, samalla kärkeen voi kiinnittää vaikka tupsun. Sisäpuolelle voi kiinnittää nimitarran ja pipo on valmis käyttöön!