Päiväkodin vaateviidakko

Blogi Lapsiperhearki

Onko teilläkin edessä uusi suuri seikkailu, nimittäin päivähoidon aloitus?

Perhettä jännittää ja ymmärrettävästi, onhan edessä suuri muutos ja arkeen aukeaa taas uudet ovet, kirjaimellisesti.

Päivähoidon aloitukseen liittyy paljon ajatuksia ja kysymyksiä erityisesti liittyen vaatteisiin.

Mitä vaatteita päiväkotiin, kuinka paljon, milloin ja mistä?

Ei hätää!

Sillä tähän me haluamme yrittää olla apuna, jotta aloitus olisi ainakin vaatteiden osalta mahdollisimman mutkatonta. 

Päiväkotivaatteiden muistilista

Päiväkodin vaatetuksen perusperiaatteita on, että lapsella on säänmukaiset vaatteet, tarpeeksi vaihtovaatetta, vaatteet on nimikoitu ja ne sopivat päiväkotiin.

Vuodenaikojen mukaista pukeutumista voit käydä kurkkaamassa aikaisemmasta artikkelista “Mitä ulkovaatteita pukea vauvalle eri vuodenaikoina?”.

Sisältö

Sään Vaihteluiden Huomioiminen

Normaalisti kun lapsen kanssa lähdetään ulos, tarkistetaan sää ja puetaan sen mukaan.

Monissa päiväkodeissa ulkoillaan ensin aamulla ja sitten iltapäivällä ja siihen mennessä sää saattaa muuttua, jolloin myös pukeutumista saatetaan muuttaa.

Välikausina eli syksyllä ja keväällä on ihan tyypillistä, että lapsen ulkovaate yhdistelmä ei ole sama kuin aamulla ja tällöin ne aamulla puetut vaatteet saattavat olla lapsen lokerossa päiväkodin sisätiloissa.

Joissain päiväkodeissa vanhemmat voivat käydä noudon yhteydessä sisältä hakemassa mitä tarvitsevat, mutta monesti iltapäivän noutohetkellä sisätilat on jo lukittu.

(Näin ainakin meillä)

Halutessaan vanhemmat voivat pyytää, että toiset ulkovaatteet pakataan päivän päätteeksi mukaan lapsen reppuun, mutta sitten pitää muistaa tuoda ne myös aamulla takaisin.

Tätä me emme ainakaan muista tehdä.

Helpointa on asennoitua siihen, että päiväkotiin jää jotkut ulkovaatteet ja aamulla puetaan ne vaatteet, jotka lapsella on ollut noutohetkellä päällään.

Jos sään takia aamulla tarvitseekin niitä vaatteita, jotka ovat jääneet päiväkotiin, ne voi aamulla käydä nopeasti pukemassa ennen kun lapsen tuo pihalle. 

Tiedetään, ei kuulosta järin simppeliltä.

Päiväkoti maailmassa harva asia on simppeli, joten varaudu myös henkisesti siihen, että joku aamu juokset lapsi sylissä lämpimästä autosta päiväkodin sisätiloihin, koska aamulla kävi ilmi, että kaikki ulkovaatteet ovat päiväkodissa.

Täällä on joskus käynyt niin, että päiväkotiin on viety lapsi ilman ulkovaatteita, huomattu päiväkodissa, että vaatteet ovatkin kotona (koska äitiaivot) ja käyty vielä kerran sahaamassa kodin ja päiväkodin väliä, jotta lapsella on jotain päälle pantavaa edes iltapäivällä.

Huoh.

Ulkovaatteet

Jotta voidaan huomioida sään vaihtelut, päiväkodin ulkovaatteisiin lukeutuu aina sadevaatteet ja sen lisäksi vuodenajan mukaiset ulkovaatteet.

Sadevaatteita voi olla sadetakki ja -housut tai -haalari.

Takki ja housut ovat useimmiten vuorettomat eivätkä varsinaisesti lämmitä, joten niiden kannattaa olla hieman isommat, jotta ne mahtuvat ulkovaatteiden päälle.

Kurahaalarissa kannattaa huomioida onko se vuorellinen ja mitä laittaa alle. Vuorellinen kurahaalari lämmittää paljonkin ja tietyillä keleillä välikerrokset voi jättää pois tämän takia.

Myös kurahanskat ja kumisaappaat kuuluvat vakiovarustukseen. Vuorelliset kurahanskat ovat kätevät, sillä silloin harvemmin hanskojen alle tarvitsee laittaa lisälämmikettä. 

Talvella käytetään toppavaatteita, keväällä ja syksyllä taas välikausivaatteita. Kesälläkin monesti ulkona on käytössä huppari tai vastaava. 

Asusteina käytetään vuodenaikaan sopivia päähineitä ja hanskoja eli talvisin paksuimpia ja välikausina vähän ohuempia. Leudoillakin keleillä kaulaa on myös hyvä suojata kypärämyssyllä tai kaulurilla. Kesällä lippalakki tai hellehattu ovat tärkeitä suojaamaan päätä auringolta. 

Sitten kengät. Talveksi on olemassa vuorellisia talvikenkiä ja -saappaita, mutta vuoresta huolimatta monesti kenkiin tarvitsee lisätä kovimmilla pakkasilla myös villasukat.

Välikausina on usein märkää ja kylmää ja tähän tarkoitukseen on olemassa vettä hylkivillä pinnoitteilla käsiteltyjä välikausikenkiä.

Kesällä päiväkodissa suositaan tennareita sekä lenkkareita ja erityisesti tarrakiinnitteisiä sellaisia, sillä myös lapsille ne ovat helppo pukea.

Välikerrosvaatteet eli fleece-, villa- ja collegehaalarit ovat vaihtelevasti käytössä lähes vuoden ympäri. Ainoastaan kesällä kerroksista luovutaan, mutta talvella välikerrokset ovat melkein koko ajan käytössä ja välikausina vähän sään mukaan.

Välihaalari kannattaa ehdottomasti pitää jatkuvasti saatavilla myös päiväkodissa kuin myös kotona, sillä monesti nimenomaan välikausina välihaalari on se, joka jätetään pois jos sää muuttuu.

Aamulla sitä taas saattaa tarvita, joten kätevä vaihtoehto on omistaa kaksi välihaalaria.  

Vaihtovaatteet

Saatavilla kannattaa aina olla pari paitaa ja parit housut. Nuorilla eli noin kolme vuotiaisiin asti vaihtovaatteita kuluu helpommin, kuin tätä vanhemmilla lapsilla, joten kolmas setti ei välttämättä ole pahitteeksi.

Mutta, oikea vaihtovaatteiden määrä selviää parhaiten erehtymisen ja onnistumisen kautta.

Vuoden ajasta riippuen hihat voivat olla lyhyet tai pitkät ja sama pätee housuihin. Jokin huppari tai neule kannattaa olla tarjolla.

Myös sukkia ja alushousuja kannattaa olla parit varalla. Jos lapsi opettelee kuivaksi, kannattaa vaihtovaatteita viedä vieläkin enemmän, sillä monesti opetteluvaiheessa tapahtuu vahinkoja.   

Sukkien toivotaan olevan jarrusukkia, jollei erikseen käytetä sisätossuja. Käytännöt vaihtelevat päiväkodeittain.

Päiväkotia varten on hyvä olla käytössä reppu tai muu vastaava, niin henkilökunta voi esimerkiksi pakata pesuun tulevia vaihtovaatteita. Repussa on myös vanhempien kätevä kantaa seuraavana päivänä lisää vaihtovaatteita tai ulkovaatteita päiväkotiin.

Joissain päiväkodeissa viikonloppua vasten pakataan enempi lapselle vaatteita kotiin vietäväksi, niin niitä voi käyttää viikonlopun aikana myös kotona.

Nimikointi

Kaikki päiväkotivaatteet on tärkeää nimikoida riippumatta päivähoidon muodosta ja paikasta. Myös sukat on hyvä nimikoida sekä reppu ja muut ylimääräiset tarvikkeet.

Nimikointi vaihtoehtoja on lukuisia. Nimen voi kirjoittaa tussilla esimerkiksi pesulappuun, mutta nimitarrojen käyttö on myös oiva vaihtoehto etenkin jos vaatteet suunnittelee myydä joskus eteenpäin.

Nimitarroihin voi sisällyttää myös lapselle tutun hahmon, jolloin lapsi tunnistaa omat vaatteensa hahmon perusteella. Myös nimileimasimia ja silitettäviä nimitarroja on olemassa.  

Nimikointia pitää vähän myös ylläpitää, sillä jokaisella tavalla on huonotkin puolensa.

Tussilla tehty nimikointi saattaa suttaantua epäselväksi pesujen myötä. Nimitarroja taas irtoilee pesun aikana ja tietyin väliajoin niitä tarvitsee liimailla uudestaan. Leimasimien muste myös kuluu aikanaan pesussa. 

Lasten päiväkotivaatteet kannattaa aina nimikoida.

Päiväkotiin sopivat vaatteet

Kannattaa valmistautua siihen, että päiväkotivaatteet kuluvat, menevät rikki, likaantuvat ja jopa hukkuvat. Nämä ovat väistämättömiä harmeja, joten ei kannata pukea lapselle ykkösvaatteita, kun miettii mitä vaatteita päiväkotiin laitetaan päälle.

Kun siis valitset, mitä vaatteita päiväkotiin pakkaat mukaan, kannattaa nimenomaan ottaa ne vaatteet, joissa on jo jotain pientä vikaa, sillä ne sopivat parhaiten päiväkotikäyttöön. On myös tärkeää, että päiväkotivaatteet ovat mukavat lapsen yllä ja taipuvat leikkeihin. 

Muut tarvikkeet

Varsinkin kesällä ja lämpiminä kuukausina mukaan päiväkotiin kannattaa laittaa myös aurinkorasva sekä vesipullo.

Monesti päiväkodin henkilökunta pyytää vanhempia laittamaan lapsille aurinkorasvaa aamulla ennen päiväkotiin tuloa ja he lisäävät uuden kerroksen iltapäivällä ennen ulkoilua.

Vesipullot otetaan monesti päiväkodissa mukaan ulos kun ulkoillaan. Helpointa on hankkia päiväkotiin ja kotiin omat vesipullot sekä aurinkorasvat.

Päiväkotiin ei kannata hirveästi viedä omia leluja, mutta tietyissä tilanteissa se on sallittua. I

sommilla lapsilla saattaa olla lelupäivä ja kotoa saa tuoda yhden lelun mukaan. Pienemmille lapsille voi laittaa mukaan unilelun, unipeiton ja/tai tutin, jos hän niitä tarvitsee.

Kannattaa miettiä lelun valinta niin, ettei sitä kaikista rakkainta laita mukaan, sillä aina on riski, että lelulle käy jotain.

Muista nimikoida myös edellä mainitut tavarat!

Ajan Kanssa Vakiintuvat Rutiinit

Vaikka päiväkodin vaateviidakko voi tuntua aluksi monimutkaiselta, ajan mittaan löydät varmasti oikeat rutiinit ja käytännöt oman lapsesi tarpeisiin.

Päiväkotiin valmistautuminen on myös oiva tapa vahvistaa lapsen itsenäisyyden tunnetta ja osallisuutta omassa arjessaan.

Nyt kun olet saanut kattavan katsauksen siitä, mitä vaatteita päiväkotiin kannattaa ottaa, voit luottavaisin mielin suunnata uutta päiväkotiseikkailua kohti.

Muista, että jokainen päivä tuo uusia kokemuksia ja oppimista, sekä lapselle että vanhemmalle.

Onnea matkaan päiväkodin vaateviidakkoon!