Korostetaan vihreitä valintoja

Yleinen

Ekologinen kestävyys määritellään kestävän kehityksen näkökulmaksi, jolla tarkoitetaan valintoja, joilla turvataan ympäristön monimuotoisuus ja ekosysteemit myös tuleville sukupolville. Vihreät valinnat ovat valintoja, joilla säästetään luonnonresursseja, kuten kierrättäminen ja uusiokäyttö.

Vauvoilla käytetyt vaatteet kohtaavat vain vähän kulutusta ja säilyvät hyvä kuntoisina useille lapsille.

Laadukkuus määrittelee tekstiilin käyttöikää. Pikamuoti on termi, jolla tarkoitetaan vaatteita, joiden käyttöikä on määritelty lyhyeksi. Pikamuoti tuottaa enemmän tekstiilijätettä ja samalla valmistus pysyy tehokkaana. Hidas muoti käsittää vaatteet, joiden laatuun on panostettu ja se näkyy vaatteen käyttöiässä pidentävänä tekijänä. Mitä pidempi vaatteen käyttöikä on, sen vähemmän tekstiilijätettä kertyy.  

Kuluttajatasolla voimme siis vaikuttaa tekstiilijätteen ja valmistuksesta koituvien päästöjen määrään sekä resurssien käyttöön valitsemalla sen valmistajan tuotteita, jotka edustavat hidasta muotia ja ekologisia materiaaleja. 

Mutta, monesti se mikä on ns. parempi vaihtoehto, on myös monesti kalliimpi ja etenkin lastenvaatteiden suhteen talous ei aina anna myöden ostaa jokaista vaatetta uutena, vaikka se olisi miten laadukas. Tällöin moni tukeutuu seuraavaksi parhaaseen vaihtoehtoon, joka on itseasiassa ympäristön kannalta vielä parempi kuin yksikään vastavalmistettu vaate, eli käytetty.

Reduce, reuse

Vaikkei ihan näin mustavalkoisesti, suurin piirtein jokaista uutena ostettua vaatetta kohtaan valmistetaan yhtä monta lisää, mutta jokaista käytettynä ostettua vaatetta kohtaan jää yhtä monta vaatetta ostamatta uutena ja tällöin myös valmistamatta. 

Ekologisen hyödyn lisäksi käytetyn suosimisella on myös taloudelliset edut, sillä käytetyn vaatteen jälleenmyynti hinta edes uudenveroisessa kunnossa ei useimmiten voi olla kuin enimmillään 50 % sen alkuperäisestä hinnasta. Eli voit saada 50 % alennuksen, koska yksi ihminen käytti vaatetta pari kertaa. Aika hyvä diili!

Jos vaatteessa on hieman käytönjälkiä, käytettynä sen voi saada 60–70 % halvemmalla kuin uuden, mutta tässä kohtaa monesti on kuullut sanottavan, ettei tällöin vaatetta halua ostaa. Aikuisten vaatteissa tämä voi olla ihan hyvä tapa ajatella asiaa, mutta lastenvaatteiden kohdalla karu fakta on, että jottei lastenvaatteisiin tule kulumaa ja kunto pysyisi täydellisenä, vaatetta ei saisi juuri koskaan käyttää. Se vaan on niin, että lasten käytössä ja etenkin pienillä lapsilla vaatteet kohtaavat ihan erilaista rasitusta kuin koskaan muulloin ja kuluma on väistämätöntä. Joten haittaako pienet käytönjäljet vaatteessa, jos niitä tulee käytön kautta joka tapauksessa?