Lapsi tulossa: mitä vaatteita pitää hankkia ja miten paljon? Osa 3.

Yleinen

Moni tuleva vanhempi havahtuu ennemmin tai myöhemmin miettimään vaatteita, joita tulevalle vauvalle pitää hankkia ja pelkkä ajatus muistuttaa enemmän isoa kysymysmerkkiä kuin selvää visiota. Ei hätää, sillä olemme laatineet selkeän oppaan vaatehankintojen viidakkoon, jonka avulla pääset alkuun. Tässä artikkelissa käsitellään, mitä ulkovaatteita vauvat käyttävät ja mitä ulkovaatteita mihinkin vuodenaikaan tarvitsee. Luvassa on aika muhkea paketti infoa, joten koita kestää.

Ensin vähän vaatetermejä:

Ulkohaalarit ovat vauvavuoden ulkovaate. Takki ja housu kombolla ei välttämättä tarvitse vaivata päätä ollenkaan. Haalareita on hyvin saatavilla helposti ainakin 3-vuotiaaksi asti ja usein siitäkin pidemmälle.

Kerrosvaatteet puetaan ulkovaatteiden alle, kun on tarpeeksi kylmä. Kerrosvaate voi olla villa-, college- tai fleecehaalari. Isommalla lapsella kun sään mukaan vähennetään ulkovaatetta, usein päällimmäinen vaate on viimeinen, joka lähtee ja ensin vähennetään välivaatteita. Vauvoilla taas leudoimmilla keleillä välivaate on se, joka on päällimmäisin vaate ja ulkohaalari lisätään vain tarpeeksi kylmällä kelillä. 

Hatut ovat aika must koko vuoden. Kesällä käytetään hellehattuja tai lippiksiä, syksyllä ja keväällä ohut, vuoreton pipo riittää ja talvella käytetään sitä paksuinta pipoa, jossa lämmin vuorikangas. 

Käsineet ovat oikeasti lämpimiä kelejä lukuun ottamatta hyvä olla, varsinkin jos puhutaan pienestä vauvasta. Monissa pienikokoisissa ulkovaatteissa on käännettävät hihat ja lahkeet, joten varsinaisia käsineitä ei täten tarvita. Leudoilla keleillä pelkät sukat toimivat hyvin ja pakkaskeleillä toppatumput, jos vauva on jo vähän isompi.

Kaulurit ja kypärämyssyt suojaavat kaulaa ja ovat yleisiä ihan kaiken ikäisille vauvoille. Vastasyntyneille ehkä hieman harvemmin käytössä, sillä vastasyntynyt talvivauva ei hirveästi vietä aikaa ulkona pakkasrajan ja pienen iän vuoksi. 

Lapsille on olemassa paljon eri ulkovaatteita eri tarkoituksiin ja vuoden jokaisena vuodenaikana.

Lastenvaatteiden ABC on aika hankalaa selittää alusta loppuun niin, että:

  1. teksti on ymmärrettävää
  2. lukija ei vanhene vuosia artikkelin aikana
  3. IHAN KAIKKI tulee käytyä läpi

Erityisesti ulkovaatteet ovat hankala selittää, sillä toisin kuin sisävaatteisiin, ulkovaatteiden tarpeellisuuteen vaikuttaa iän lisäksi vuodenajat. Pitkän pohdinnan jälkeen tultiin siihen lopputulokseen, että on ehkä helpompaa käydä läpi jokainen vuodenaika kerrallaan ja mitä ulkovaatteita kyseisenä vuodenaikana voi käyttää. Oletetaan, että vauvalla on aina yksi kerros päivävaatteita yllään ja katsotaan mitä kerroksia näiden päälle tarvitaan. 

On olemassa myös pari hyvää nyrkkisääntöä, jos epäilyttää onko vauvalla tarpeeksi päällä: pue vauvalle yksi kerros enemmän vaatetta kuin mitä itse käytät ja kokeile vauvan lämpötilaa niskasta. Jos niska on hikinen, vauvalla on liikaa päällä. 

 Talvi

Talvella, kun ollaan reilusti pakkaslukemissa, päivävaatteiden päälle yleensä laitetaan:

Huppari, svetari tai neule tms. Varsinkin jos vauva liikkuu ulkona itse, on hyvä heittää ylimääräinen kerros kaiken alle.

Villa-, fleece- tai collegehaalari. Näistä villa- ja fleecehaalarit ovat parhaita, kun puhutaan kovimmista pakkasista.

Kauluri tai kypärämyssy

Vuorellinen pipo, joka peittää korvat.

Toppahanskat. Jos haalarissa on käännettävät hihat, hanskat voivat olla kevyemmätkin, mutta jotkut on aina hyvä olla.

Toppatöppöset. Sama homma kuin käsineissä, jos haalarin lahkeet ovat käännettävät, jalkoihin riittää villasukat. Jos vauva liikkuu ulkona itse, toppahanskojen ja -töppösten alle on hyvä laittaa jotain.

Toppahaalari. Sellainen, jossa on käännettävät/suljettavat hihat ja lahkeet ovat hyvät.

Makuupussi, jos vauva matkustaa vaunuissa tai rattaissa. Makuupussi tuo oman kerroksensa, joten makuupussin kanssa voi kokeilla jättää vaikka hupparin/svetarin pois.

Kevät ja syksy

Välikausikeleillä seilataan laajasti pakkasrajan ala- ja yläpuolella. Jos ollaan pakkasrajan tuntumassa, toppahaalaria voi käyttää ja tällöin harkita välikerrosten vähentämistä.

Pienillä plussakeleillä toppahaalarin voi jo vaihtaa välikausivaatteisiin, kuten kuorihaalariin ja softshell-haalariin.

Välikausien sadevaatteita hankitaan yleensä vasta kun päiväkoti on aloitettu eli aikaisintaan kun vauva on 9 kk vanha. Monesti ensimmäinen sadehaalari on sopiva noin 1–1,5 vuoden vanhalle lapselle. Sadehaalareissa on monesti lämmin vuori.

Myös välikausivaatteiden alle on hyvä sujauttaa joku lämmin college-, fleece- tai villahaalari. Kun puhutaan yli +10 asteesta, pelkkä huppari tai muu vastaava voi jo riittää. Kun puhutaan yli +15 asteesta, ulkovaatteeksi voi riittää pelkkä collegehaalari tai vastaava. Jos taas vauva on jo liikkuvainen, välikerrokset voi jättää pois ja pitää pelkkää kuorihaalaria, joka kestää ulkona touhuamista.

Pipoksi välikausina monesti riittää yksi kerroksinen puuvilla-/trikoopipo

Välikausina eteisessä saattaa olla yhtä aikaa kuorivaatteet, sadevaatteet ja toppavaatteet.

Pienemmillä plussakeleillä toppahanskat voi vaihtaa välikausihanskoihin. Sadesäillä kurahanskat ajavat saman asian, varsinkin jos niissä on vuori. Jos kurahanskat ovat vuorettomat, ne voi hyvin pukea välikausihanskojen päälle. Yli +10 asteen keleillä pelkät lapaset, villatumput ja jopa sukat ovat ihan riittävät. Pienellä vauvalla olisi hyvä olla jotain aina päässä ja käsissä, vaikka lähenneltäisiin +20 astetta.

Kypärämyssy tai kauluri ovat hyvä olla, jos lähennellään pakkasrajaa.

Kesä

Tarkastellaan kesän vaatetusta, kun pysytään +15 asteen yläpuolella. Ulkovaatteet voidaan kesällä unohtaa ja lämmikkeeksi ulos riittää viileämmillä keleillä lämmin haalari, huppari tai vastaava. Kun mennään yli +20 asteen, keskitytään enemmänkin vaatekertoimien vähentämiseen. On hyvä silti pyrkiä pitämään peittäviä ja vaaleita vaatteita, jotta iho saa suojaa auringolta, etenkin jos vauva liikkuu. Jos vauva ei juurikaan liiku, on helpompaa yksinkertaisesti suosia varjoa, tällöin vauva voi todella kovilla helteillä olla vaikka pelkällä vaipalla. Pitkähihaiset bodyt voi vaihtaa lyhythihaisiin tai hihattomiin bodyihin

Asusteita ei kesäisin hirveästi pidetä, mutta hattu on hyvä olla päässä aina. Kesällä hatuksi käy esim. lippalakkihellehattu tai UV-hattu. Mikä vain kevyt päähine on hyvä olla, mutta mitä laajemmin päähine suojaa kasvoja ja niskaa, sen parempi. UV-hatuissa on monesti niskaa suojaava peite ja ne kestävät myös vettä.

Seuraavassa ja viimeisessä osiossa käydään läpi tarvitseeko vauva kenkiä ja mitä kenkiä ylipäänsä lapsille on.